

Konferanse: Praktisk brannsikring – utfordringer og konsekvenser
4. – 5. juni 2025, Høgskulen på Vestlandet, Haugesund
- Brannsikkerhet presentert i teori og praksis.
- Hva skjer med når det begynner å brenne og hva er konsekvensen?
- Hvordan gjøre rett valg av brannsikringssystemer?
- Erfaring har tydelig vist at både rådgivere og byggherre tilfører seg kunnskap om dette emnet selv, men hvor kommer denne kunnskapen fra? Her kan man selv se dette.
Bygg- og anleggsbransjen etterspør i økende grad kunnskap om praktisk brannsikring – hvilke løsninger finnes, hva virker i praksis, og hva er begrensningene? Denne konferansen tar for seg brannsikring i både teori og praksis, og gir deg en unik mulighet til å:
- Få direkte erfaring gjennom fullskala tester og demonstrasjoner
- Diskutere fordeler og fallgruver ved ulike brannsikringsløsninger
- Bygge nettverk og erfaringsutveksling på tvers av fag og bransjer
- Miniutstilling
- Praktiske demonstrasjoner
- Besøk på Hall of flame
- Miniutstilling
- Praktiske demonstrasjoner
- Besøk på Hall of flame
Konferansen gir deg innsikt i:
- Hvordan ulike materialer og produkter reagerer i brann
- Konsekvenser av manglende eller feilaktig brannsikring
- Hvordan dokumentere at valg av løsninger gir ønsket sikkerhetsnivå
Høydepunkter
- «Live» demonstrasjoner av passiv brannsikring og slokkesystemer
- Presentasjoner av bacheloroppgaver fra 3. års branningeniørstudenter
- Sosial kveld med middag og omvisning på campus Haugesund
I en stadig mer kompleks byggebransje er det avgjørende at rådgivere ser utover standardkravene og vurderer om et produkt faktisk oppfyller de spesifikke behovene i det enkelte prosjektet. At et produkt er testet etter en standard og lovlig kan omsettes i Norge, betyr ikke nødvendigvis at det er en egnet løsning – eller at det er lovlig å bruke i det aktuelle prosjektet. Likevel ser vi at denne vurderingen sjelden, eller aldri, blir gjort i praksis.
Vi kan ikke lenger skjule oss bak frasen «produktet er i henhold til en standard». Som entreprenører, rådgivere og leverandører har vi et ansvar for å dokumentere at løsningene vi anbefaler faktisk bidrar til ønsket sikkerhetsnivå. Dette seminaret gir oss kunnskapen vi trenger for å gjøre grundigere vurderinger og ta bedre beslutninger. Her får vi «live» demonstrasjoner av både gode og dårlige eksempler på brannsikring.
Vi ser frem til to dager med kunnskapsoverføring og engasjerende diskusjoner! Middagen på campus Haugesund, HVL – inkludert omvisning, demonstrasjoner ved utdanningsmiljøet for branningeniører i Norge og en sosial aften – vil også være en viktig arena for nettverksbygging.
I tillegg vil 3. årsstudentene ved branningeniørutdanningen presentere sine bacheloroppgaver i vrimlearealet på campus under pausen torsdag. Dette gir deltakerne et verdifullt innblikk i hvilke problemstillinger studentene jobber med, og hvordan de tilegner seg og formidler ny kunnskap.
Målgruppe
- Eier/byggherre
- Driftspersonell
- Brannrådgivere
- VVS konsulenter, elektrorådgivere
- Entreprenører
- Byggesak/tilsyn
- Brannvesen, forsikring og myndigheter
- Leverandører av aktiv og passiv brannsikring
Det vil være en miniutstilling i forbindelse med konferansen. Her vil selskaper som leverer tjenester eller produkter få anledning til å presentere seg både på Mærsk treningssenter/Hall of Flame og på selve høyskolen i Haugesund, HVL. Prisen for utstilling vil være kr. 5.000, – + mva. For å være utstiller krever det deltakelse på konferansen. Skulle dette være noe for din bedrift ta kontakt med Stene Kristiansen på e-post: stene.kristiansen@qualitynorway.no
Hvilke aktører skal ha brann- og slokkedemonstrasjoner
- Firesafe AS – El. kabler uten beskyttelse, med maling og med kabelbånd, bærende konstruksjon med last uten beskyttelse, med beskyttelse og korrekte fuger/gjeninnføringer vs. typiske «brannskum».
- Hunton AS – Brennbar trefiberisolasjon sammenlignet med ubrennbar isolasjon
- Polyseam AS – Beskyttelse av stålsøyler/drager
- Igneus AS – Vanntåke vs. sprinkler. Hvor skal de enkelte systemene brukes?
- HH Fire Eater AS – Inergen med “ContinuOxy”
- Brakon AS – Videodemonstrasjoner
- 3. års studentene ved HVL – presenterer bacheloroppgave – Ventilasjon sin effekt på personsikkerhet ved saktevoksende branner
Konferansemiddag
Det vil være varm og kald buffet på campus Haugesund, HVL onsdag kveld. Velkomst med drikke kl. 18.30 og middag kl. 19. Det vil bli omvisning samt demonstrasjon av noe det utstyret som er på skolen, slik som eksplosjonskammer.
Brannfaglig Fellesorganisasjon
Arbeider du allerede med forebyggende brannvern, eller innenfor andre fagområder innen brannsikkerhet, eller har du planer om å gjøre det?
Vi tilbyr konferanser og kurs som gir deg bedre informasjon, kunnskap og kompetanse for et bedre brannvern for liv, miljø og verdier. I tillegg vil du få muligheter for å opprette og holde kontakt med likesinnede gjennom vårt store nettverk innen brannfagene. Les mer om her.

Petter Erlandsen
Rådgivende ingeniør bygg, HUNTON
Petter har vært rådgivende ingeniør bygg hos Hunton Fiber siden 2021. Han er utdannet byggingeniør ved Fagskolen Innlandet og har i tillegg bakgrunn som bygg- og tømrermester. Med solid erfaring både fra praksis og teori, jobber Petter med produktutvikling og testing, dokumentasjon, teknisk støtte, samt kurs og opplæring. Han brenner for å dele kunnskap og erfaringer knyttet til bruk av trefiberbaserte produkter og løsninger, med et tydelig blikk mot en mer bærekraftig og fremtidsrettet byggebransje.

Henrik Vinslo
Teknisk sjef, Polyseam AS
Polyseam AS er en norskeid produsent av Protecta, et komplett produktsystem for passiv brannsikring, med fokus på enkle, vannbaserte og veldokumenterte løsninger.
Henrik har det faglige ansvaret for dokumentasjon, teknisk støtte og opplæring, og spiller en nøkkelrolle i utviklingen og formidlingen av løsninger som oppfyller både regelverk og praktiske krav på byggeplass. Med fagbrev som blikkenslager og over femten års erfaring, kombinerer Henrik praktisk innsikt med solid teknisk kompetanse. Han gjør komplekse krav forståelige og er en tydelig forkjemper for korrekt utførelse.
Henrik sitter i faggruppen for passiv brannsikring i BFO og fungerer som et sentralt kontaktpunkt for tekniske spørsmål hos Polyseam. Med stort engasjement løfter han fagkompetansen i bransjen og bidrar til tryggere bygg.

Hallvard K. Engøy
Teknisk sjef , Firesafe AS
Hallvard har vært Teknisk sjef for Byggteknisk brannsikring i Firesafe siden 2021, med teknisk bistand til egne avdelinger og kunder i Norden. Hallvard er utdannet Sivilingeniør fra NTH/NTNU. Etter å ha jobber mer enn 20 år innen olje/gass og marine relatert industri, begynte han i 2015 i Firesafe som ansvarlig for selskapets offshore- og marineprodukter. Hallvard ønsker å kombinere god teoretisk forståelse med praktisk gjennomførbare løsninger.

Jarl Tonning
Senioringeniør, Brakon AS
Jarl har 33 års erfaring som brannteknisk rådgiver og er nå seniorrådgiver i Brakon, et selskap han grunnla i 1992 under navnet BST. Siden 1997 har han arbeidet med brannrelatert regelverk, inkludert HO-2/98, og siden 2011 har han vært aktiv i utviklingen av brannfaglige standarder.
Han har representert Norge i CEN-TC 72 siden 2012 og har ledet arbeidet med flere sentrale brannstandarder, blant annet:
- NS 3960 – Brannalarmstandard
- NS 3961 – Talevarslingsstandard
- NS 3807 – Sikker stans av heis ved brannalarm
- NS 3962 – Kontrollstandard
- NS 3924 – Branntegninger for bygge- og driftsfasen
Nå deltar han i utviklingen av NS 3913 om brannsikring av avfallsanlegg. Han har også vært ekstern veileder for bachelor- og masterstudenter innen brannfag ved HVL og NTNU.

Arnstein Fedøy
Daglig leder Igneus AS, Igneus AS
Arnstein er daglig leder i Igneus AS, et spesialisert brannsikkerhetsfirma. Han har bred erfaring innen slokkeanlegg, FOU, ROT-marked, anbud, regelverk og standardiseringsarbeid. For tiden leder han arbeidet med den nye NS 3913, som omhandler brannsikring av avfallsanlegg.
Arnstein er utdannet branningeniør fra Høgskulen på Vestlandet (HVL) og har en mastergrad med fordypning i slokkeanlegg fra 2018. Hans masteroppgave ble ansett som banebrytende innen fagfeltet og ble, med mindre justeringer, publisert som en fagbok om påliteligheten til slokkesystemer.
I tillegg til sin rolle i Igneus AS, er han nyvalgt faglig leder i Brannfaglig Fellesorganisasjon (BFO), der han bidrar til faglig utvikling og brannsikkerhetsarbeid i bransjen.
Program
Onsdag 4. juni
09.45 Transport fra Haugesund flyplass, Karmøy
– Buss henter deltakerne på flyplassen
10.15 Transport fra HVL camp Haugesund
– Buss henter deltakerne utenfor hovedinngang Høgskulen på Vestland campus Haugesund
10.45 Registrering, kaffe og nettverksbygging i utstillerområdet på Mærsk treningssenter
11.00 Velkommen
– Praksis og teori må gå sammen
Jørn Davidsen, styreleder Brannfaglig fellesorganisasjon
GJENNOMGANG AV DAGENS BRANN- OG SLOKKEDEMONSTRASJONER
11.15 Brann- og slokkedemonstrasjoner – hos Mærsk sikkerhetssenter og «Hall of flame»
– Kort presentasjon av planlagte demonstrasjoner:
- I dag brukes det vanligvis ubrennbare isolasjonsmaterialer som glass- og steinull. I overgangen til mer bærekraftige løsninger vil Hunton, i Hall of Flame, demonstrere hvordan deres sertifiserte isolasjonsprodukt av trefiber oppfører seg sammenlignet med ubrennbare isolasjonsmaterialer som finnes på markedet i dag.
- Beskyttelse av elektriske forsyningskabler er avgjørende. Hva skjer når kabler utsettes for brann, og hvilke konsekvenser får ulike former for beskyttelse – som brannmaling eller bandasjering? Hva er effekten av manglende eller korrekt utført brannisolasjon av bærende konstruksjoner når det gjelder bæreevne? Firesafe vil demonstrere ulike scenarioer: uten beskyttelse, med delvis beskyttelse, og med korrekt utført brannsikring. I tillegg vises forskjellen mellom såkalt «brannskum» og korrekt fuging og tetting.
- Stål benyttes ofte som søyler og dragere i bygg. Hvordan bør disse brannbeskyttes, og hvilke vanlige feil gjøres? Må brannmaling være klumpete, eller kan finishen være like jevn som på vanlig maling? Polyseam vil demonstrere virkningen av korrekt og mangelfull isolering, og hva som skjer når tiltakene ikke er riktig utført.
- Bruk av materialtyper og mengde spiller en stadig viktigere rolle i et bærekraftsperspektiv. Hva er forskjellen mellom sprinkleranlegg og vanntåke ved brann? Og hvordan påvirker valg av rørtyper bærekraft? Igneus vil demonstrere slokking i praksis, inkludert den reelle forskjellen i vannforbruk når slike anlegg kobles til vannforsyningen.
- HH Fire Eater viser bruk av slokkegassen Inergen. For å opprettholde effektiv slokkekonsentrasjon over tid benyttes konseptet ContinuOxy etter den innledende påføringen av Inergen. Dette bidrar til å holde gasskonsentrasjonen på det nødvendige nivået for å slokke brannen. Hvordan påvirker Inergen mennesker, og hvordan kan denne teknologien inngå i bærekraftige løsninger?
- Hvordan påvirker ventilasjon personsikkerheten i saktevoksende branner? I arbeidet med bachelorprosjektet, har års studentene ved HVL undersøkt hvordan ulike ventilasjonsløsninger påvirker røyk og gasskonsentrasjoner og dermed personsikkerhet i en startbranncelle ved brann. I en demonstrasjon av prosjektet i Hall of Flame med en røykmaskin, vil de ulike ventilasjonsløsningene bli visualisert.
12.15 Lunsj
13.00 BRANN- OG SLOKKEDEMONSTRASJONER I OG UTENFOR «HALL OF FLAME»
16.30 Retur med buss til Haugesund
18.30 Konferansemiddag
Det vil være varm og kald buffet på campus Haugesund, HVL onsdag kveld. Velkomst med drikke kl. 18.30 og middag kl. 19. Det vil bli omvisning samt demonstrasjon av noe det utstyret som er på skolen, slik som eksplosjonskammer.
Torsdag 5. juni
08.30 Kaffe og nettverksbygging i utstillerområdet på HVL, Haugesund
Passiv brannsikring
09.00 Erfaringer fra branndemonstrasjoner brennbar isolasjon – hva kan hjelpe oss i vårt valg
– Hva fungerte, og hva er dagens utfordring?
– Diskusjon
Petter Erlandsen, Hunton AS
09.30 Erfaringer fra branndemonstrasjoner av brannisolering, fuging og tetting – hva kan hjelpe oss i vårt valg
– Hva fungerte, og hva er dagens utfordring?
– Diskusjon
Hallvard Engøy, Firesafe AS
10.00 Kaffepause med presentasjon av bacheloroppgavene
– Besøk vrimlearealet for kaffe og treffe studentene
10.30 Erfaringer fra branndemonstrasjoner av brannisolering av stål
– Hva fungerte, og hva er dagens utfordring?
– Diskusjon
Henrik Vinslo, Polyseam
11.00 Ventilasjon sin effekt på personsikkerhet i saktevoksende branner
– Presentasjon av bacheloroppgave
Roy Martin A. S. Pettersen, Mads Gimre og Adrian Oliver Steinfjell
Slokking
11.15 Erfaringer fra slokkedemonstrasjoner – hva kan hjelpe oss i vårt valg
– Sprinkler, vanntåke og bærekraft
– Diskusjon
Arnstein Fedøy, Igneus AS
11.45 Erfaringer fra slokkedemonstrasjoner – hva kan hjelpe oss i vårt valg
– Inergen og bærekraft
– Diskusjon
Jan Hantho, HH Fire Eater AS
12.30 Lunsj
13.30 Branntekniske løsningen for pilotbolig for beboer med ROP med fokus på driftsfasen
– Slokkeløsninger og erfaring for personer med alvorlig psykisk lidelse kombinert med ruslidelse
– Diskusjon
Arjen Kraaijeveld, HVL
Brannalarm
14.00 Hvordan virker de forskjellige typer detektor på typer røyk, damp, sveising osv. og hvilke endringer kommer i revidert utgave av NS 3961 Talevarslingsstandarden og NS 3960 Brannalarmstandarden?
– Detektortyper og feil/falske alarmer
– Standardutvikling
– Diskusjon
Jarl Tonning, Brakon AS
14.30 Oppsummering
15,00 Avslutning – vel hjem
- Eier/byggherre
- Driftspersonell
- Brannrådgivere
- VVS konsulenter, elektrorådgivere
- Entreprenører
- Byggesak/tilsyn
- Brannvesen, forsikring og myndigheter
- Leverandører av aktiv og passiv brannsikring
Konferanse
Hotell
Deltakerne må selv bestille overnatting på denne konferansen.
Transport til Mærsk treningssenter fra Haugesund flyplass og HVL – 4. juni
Vi vil sette opp egen transport for deltakerne fra flyplassen og HVL ut til Mærsk treningssenter.
- Transport fra Haugesund flyplass, Karmøy – bussen har avgang kl. 09.45
- Transport fra HVL camp Haugesund – bussen har avgang kl. 10.15
Bestilles og betales av den enkelte deltaker. Avbestillingsregler
Avbestilling må sendes skriftlig til kundeservice@qualitynorway.no.
Ved avbestilling etter påmeldingsfristens utløp faktureres 30 % av full pris. Avbestilling innen 7 dager før konferansestart gir ingen refusjon. Sykemelding gir dessverre ikke grunnlag for refusjon. Kontakt ditt forsikringsselskap angående dette. Faktura/betalingsfrist Faktura sendes ut 3 uker før start, og betalingsfrist er 14 dager.
Rettigheter
Deltakelse på et arrangement er personlig og knyttes til den påmeldte.
Pris
kr 6 900,- + mva for medlemmer av Brannfaglig Fellesorganisasjon
kr 7 900,- + mva for øvrige deltakere
Pris inkluderer
- Deltakelse på konferansen
- Pausebevertning
- Lunsj
- Digital tilgang til presentasjonene
Konferansemiddag
Bestilles ved påmelding og kommer i tillegg til priser ovenfor.
Det vil være varm og kald buffet på campus Haugesund, HVL onsdag kveld. Velkomst med drikke kl. 18.30 og middag kl. 19. Det vil bli omvisning samt demonstrasjon av noe det utstyret som er på skolen, slik som eksplosjonskammer.
Kr 1000,- + mva.
Miniutstilling
Det vil også være mulighet for en mini utstilling for påmeldte deltakere. Vi fordeler etter førstemann til mølla prinsippet.
Kr 5 000,- + mva
Hotell
Deltakerne må selv bestille overnatting på denne konferansen.
Transport til Mærsk treningssenter fra Haugesund flyplass og HVL – 4. juni
Vi vil sette opp egen transport for deltakerne fra flyplassen og HVL ut til Mærsk treningssenter.
- Transport fra Haugesund flyplass, Karmøy – bussen har avgang kl. 09.45
- Transport fra HVL camp Haugesund – bussen har avgang kl. 10.15
Få bedre pris som medlem
Alle kan delta, men du og din bedrift får bedre pris som medlem av Brannfaglig Fellesorganisasjon. Les mer om pris på medlemskap HER.
Les mer om medlemsfordeler og meld deg eller din bedrift inn HER.
Pris
Fra kr 6 900,- + mva
Pris
Fra kr 6 900,- + mva