Konferanse: Robust materialvalg i energisektoren
26. – 27. november 2024 på Quality Hotel Olavsgaard, Skjetten
Konferansen er en attraktiv møteplass for nettverksbygging og kompetanseoverføring med fokus på redusert vedlikehold. Oljeindustrien og nye industriområder er del av det grønne skiftet gjennom valg av robuste og økonomisk attraktive materielltekniske løsninger.
- Konferanse
- Faglig påfyll og nettverksbygging
- Quality Hotel Olavsgaard, Skjetten
- Konferanse
- Faglig påfyll og nettverksbygging
- Quality Hotel Olavsgaard, Skjetten
Det grønne skifte er i full gang i industrien. Olje- og gassvirksomheten på norsk og britisk sektor i Nordsjøen har nå vart i nærmere 40 år. Opp gjennom årene har oljeselskapene og leverandørindustrien lært mye om materialers egenskaper, muligheter og begrensninger både gjennom driftserfaring og FoU på nye løsninger. Robust materialvalg har blitt et viktig begrep i oljeindustrien. Operatørene i Nordsjøen har vært flinke til å implementere nye materialer og løsninger. Selv om erfaringene i stor grad er positive, er det flere eksempler på at bruk av nye materialer ofte i nye miljøer gir uventede problem under drift. I dag er forlenget levetid av eksisterende feltinstallasjoner, leting og produksjon i arktiske strøk og produksjon fra brønner med høyt trykk/høy temperatur viktige tema for alle operatører på norsk sokkel.
Gjennom olje- og gass virksomheten har industrien lært mye som kan og bør benyttes i det grønne skifte. Aktivitet i havrommet vil i lang fremtid være viktig for norsk industri både knyttet til sol, vind, fiskeoppdrett, CO2 lagring – og olje og gass. Her vil ervervet kompetanse fra 40 års drift i Nordsjøen være viktig både for aktivitet på norsk sokkel og for eksportnæringen som leverer tjenester og utstyr til andre regioner.
Foredragene vil ta utgangspunkt i reelle problemstillinger, erfaringer og resultater fra FoU prosjekt knyttet til Nordsjøen for på den måten å sikre erfaringsoverføring. Det vil bli gitt god anledning til diskusjon mellom deltakerne og foredragsholderne.
Temaer for konferansen:
- Fornybar – det grønne skifte
- Spalt korrosjon i maritimt miljø
- Additiv manufacturing
- Andre aktuelle temaer
Målgruppe
Konferansen henvender seg til alle som arbeider med material- og korrosjonsrelaterte problemstillinger knyttet til design og drift av installasjoner i havrommet.
Målsetting med konferansen er:
- Være møteplass for erfaringsoverføring mellom personer fra ulike typer industri som arbeider med material- og korrosjonsrelaterte problemstillinger knyttet til olje- og gass virksomheten både over- og under vann.
- Gi deltakerne en oppdatering i material- og korrosjonsrelaterte problem og løsninger på disse for produksjonssystem og rørledninger.
- Sette fokus på betydningen av robust materialvalg som en integrert del av det totale drifts- og vedlikeholdsarbeidet
Få bedre pris som medlem
Alle kan delta, men du og din bedrift får bedre pris som medlem av Norsk Forening for Vedlikehold. Les mer her.
Norsk Forening for Vedlikehold
Vi tilbyr kurs og konferanser som gir deg faglig kompetanse på flere nivåer, både rettet mot strategisk, taktisk og operativt nivå. World Class Maintenance – Vedlikeholdsledelse og World Class Maintenance – Vedlikeholdstekniker er våre flaggskip innen vedlikehold og gir en anerkjent sertifisering. Kursene er basert på europeisk norm NS-EN 15628 Vedlikehold – Kvalifikasjonskrav for vedlikeholdspersonell.
Les mer her.
Arne Dugstad
Forskningssjef - Korrosjonsteknologi, Institutt for energiteknikk (IFE)
Arne Dugstad er forskningssjef ved Institutt for Energiteknikk (IFE) hvor han har jobbet siden 1982. Arbeidet har vært spesielt knyttet til CO2 og H2S korrosjon i rørledninger og flexible risere, transport av flytende og superkritisk CO2, korrosjon og saltutfellinger i MEG (glykol) regenereringssystemer. Han sitter i arrangementskomiteen for Teknas årlige CO2-konferanse og er ekspert i ISO/TC265 som utvikler internasjonale standarder for CCS.
Atle Helge Qvale
Lead Materials Engineer, Subsea Alliance, Aker BP
Atle Qvale has more than 25 years experience from the offshore energy industry, working in companies such as ABB, Vetco Gray, GE Oil & Gas, Baker Hughes, SubseaDesign and recently, Aker BP. Atle’s experience includes participation in more than 50 national and international FEEDs, tenders, and projects. Atle is a member of the NORSOK Expert Group on Materials (EG M) and been involved in standardization work in various ISO, API NORSOK & DNV work groups. Atle holds a MSc. in Metallurgy from NTNU.
Eirik Belland
Grunnlegger og daglig leder, Effee
Eirik Belland er utdannet materialteknolog, og er grunnlegger og daglig leder i Effee. Han har etablert flere teknologiselskaper og har et brennende engasjement for å bygge ny industri.
Elisabeth Hauso Skjerven
Chief engineer, OneSubsea AS
Elisabeth Hauso Skjerven har en master degree i Fysikalsk Metallurgi fra NTNU. Hun har bakgrunn fra IFE og Aker Solutions. Erfaring fra 22 år med material valg, produksjon, testing og standardisering relatert til Subsea produkter. Nå i OneSubsea som Chief engineer etter en joint venture av Aker Solutions Subsea divisjon og SLB One Subsea.
Fredrik Heggeset Tranø
Senior Engineer Materials Technology, Equinor
Fredrik Tranø er materialansvarlig for FPSO-en i Bacalhau-prosjektet. Han har fulgt opp prosjektet gjennom FEED, detaljering, bygging og integrasjon. Bacalhau er et pre-salt felt og har som følge av dette et meget høyt saltinnhold i formasjonsvannet og Fredrik skal blant annet presentere arbeidet som ble gjort for å verifisere at materialene i prosess- og produsertvann-anlegget er trygge for disse forholdene.
Lars Magne Haldorsen
Leading Engineer Materials Technology - Metallic materials & welding, Equinor
Lars Magne Haldorsen har jobbet I Equinor I 15 år innen for forskning og utvikling, TDI, (Technologi Digitalisation and Innovation), metalliske materialer og sveising. Han har blant annet vært leder for Equinor’s Material avdeling (Materials solutions), vært fagleder og har de siste 5 årene jobbet med kvalifisering av ny teknologi innen metalliske materialer, sveising, utmatting og brudd mekanikk.
Marianne Videm
Disiplinansvarlig for Materialvalg og Korrosjon, FORCE Technology Norge
Marianne Videm har en doktorgrad i materialteknologi og lang erfaring innen korrosjonsevalueringer og materialteknologi for olje- og gassindustrien. Hennes kjernekompetanse innen materialer, skademekanismer og risikovurderinger, gjør henne i stand til å utføre omfattende material- og korrosjonsstudier innenfor materialvalg, skadeanalyser og integritetsvurderinger. Marianne har bred erfaring innenfor disse fagområdene og har de siste årene jobbet med materialvalg og levetidsforlengelser for olje- og gassbrønner, innvendig korrosjon i rørledninger og retningslinjer for vurdering for materialnedbrytning som grunnlag for risikobasert inspeksjon. Hun har nylig utført en studie for Havtil om hydrogenindusert oppsprekking (HISC) av høyfaste stål under katodisk beskyttelse. Marianne er revisjonsleder for revisjon av NORSOK M-001
Mario Søfferud
Senior Engineer, DNV AS
Mario Søfferud ble utdannet ved NTNU, Materialteknologi i 2008 og har siden da jobbet hos DNV på Høvik. I DNV har han jobbet med skadeundersøkelser, feltundersøkelser, metallurgi samt rådgivning innenfor materialteknologi. Han har gjennomført skadeundersøkelser på forskjellige systemer og komponenter for kunder i olje & gass, maritim og annen industri. Mario er også ansvarlig for metallurgisk laboratorium på Høvik.
Roy Johnsen
Professor, Institutt for maskinteknikk og produksjon, NTNU
Roy Johnsen har nærmere 40 års erfaring fra korrosjon og korrosjonsbeskyttelse i landbasert, marin og olje & gass industri. Etter 25 år i industrien ble han ansatt som professor ved NTNU i 2004.
Roy jobber aktivt som rådgiver for industrien i tillegg til at han benyttes flittig som foredragsholder på kurs og konferanser.
Vigdis Olden
Seniorforsker, SINTEF Industri i Trondheim
Vigdis Olden er seniorforsker ved SINTEF Industri i Trondheim, i gruppe for Sveising og materialintegritet. Hennes spesialområde er materialintegritet knyttet effekten av hydrogen på metalliske materialer, såkalt hydrogensprøhet. Vigdis leder for tiden NFR-prosjektet Safe Pipelines for Hydrogen Transport (HyLINE), og arbeidsområdet for struktur og integritet i det nye senteret for fornybar energi FME NorthWind.
Vincent Gregoire
Fagleder Korrosjon og Materialvalg, Equinor
Vincent Gregoire startet i Equinor i 2009. Han har jobbet i forskning og utvikling, bla med CO2 korrosjon, materialvalg, og korrosjon under isolasjon. Vincent ble fagleder i 2021.
Program
Tirsdag 26. november
08.30 Registrering
09.30 Åpning
Fornybar – det grønne skiftet
09.45 Northern Lights
Imran Abdul-Majid, Technical Manager Northern Lights Joint Venture DA
10.15 CO2 transport og injeksjon- korrosjonsutfordringer og krav til renhet?
– Urenheter og reaksjoner
– Dannelse av korrosive faser
– Material/korrosjons utfordringer
– Status CO2-spesifikasjoner
– Hva finnes av standarder?
Arne Dugstad, Institutt for Energiteknikk
10.45 Kaffepause
11.15 Utvikling av material design kriterier for bruk av eksisterende natur gas rør til hydrogen transport
Equinor har i mange år jobbet med testing av nye og gamle materialer for å finne ut om de er egnet for bruk i hydrogen gass systemer, inkludert hydrogentransport. Presentasjonen beskriver mekanisk testing for å utviklet design krav for transport av hydrogen i eksisterende naturgass rør og nye rør. Det vil også bli presentert forsalg til utmattingskurver og sprekkvekst kurver i hydrogen gass. Videre vil det bli diskutert hvordan restspenninger fra sveising, middelspenninger og operasjonsparametere vil influere på design i hydrogen transport systemer.
Lars Magne Haldorsen, Equinor
11.45 Materialintegritet under påvirkning av hydrogen i hele hydrogenverdikjeden
Vigdis Olden, SINTEF Industri
12.15 Lunsj
Korrosjon og materialvalg i maritimt miljø
13.15 Crevice corrosion on 22Cr duplex RTJ flanges
– Background and history of the findings
– Root cause
– Solutions
Vincent Gregoire, Equinor
13.45 Kan aksepterte grenser for bruk av 25Cr i sjøvann utfordres?
– Temperatur og klornivå
– Resultater fra felttester og simulerte lab tester
Roy Johnsen, NTNU
14.30 Kaffepause
15.00 S13Cr i vanninjeksjonsbrønn – korrosjonstesting & utfordringer i drift
Marianne Kleive, Wintershall DEA
15.45 Skadeundersøkelse og trender
Mario Søfferud, DNV
16.30 Oppsummering dag 1
19.00 Konferansemiddag
Onsdag 27. november
Additiv manufacturing
08.30 AM in Norway and need for R&D
– Overview of Additive Manufacturing (AM) in Norway, current state and advancements in the field within Norway
– Critical role of R&D in driving innovation, AM integration, and maintaining competitiveness in the global market
– Key challenges faced by the AM industry in Norway and potential growth through targeted R&D
– Future Prospects and Collaboration to promote a robust R&D ecosystem
Nima Razavi, NTNU
09.15 Experience with use of Additive Manufacturing
Representant fra TechnipFMC
10.00 Kaffepause
10.30 Creating the future of on site robotics
Eirik Belland, Effee Induction
11.00 Component optimization, using AM
Elisabeth Hauso Skjerven, OneSubsea AS
11.30 Lunsj
Materialutfordringer drift og nybygg
12.30 Revidert NORSOK M-001 materialvalg
Anette Pedersen, DNV
13.00 Krav til undersøkelser av konstruksjonenes tilstand når innretninger disponeres
– Oversikt innretninger
– Krav i regelverket
– Vår erfaring
Gerhard Ersdal, HAVTIL
13.30 Kaffepause
14.00 Recent experience with detrimental phases in 25Cr duplex forgings,
– The impact of insulating vapor traps on the formation of detrimental precipitates in 25%Cr forgings
Atle Helge Qvale, Lead Materials Engineer, Subsea Alliance, Aker BP
14.30 Material engineering on Bacalhau FPSO
– Material verification for high salinity formation water
– Welding of thick-walled duplex stainless steel
– Fabrication experience, new yards in Asia
Fredrik Heggeset Tranø, Equinor
15.00 Diskusjon – Hvordan påvirkes materialvalg av miljø, klima og krav til gjenbruk?
15.45 Oppsummering og avslutning
Konferansen henvender seg til alle som arbeider med material- og korrosjonsrelaterte problemstillinger knyttet til design og drift av installasjoner i havrommet.
Konferanse
Hotell
Deltakerne må selv bestille overnatting på denne konferansen.
Vi har reservert et antall rom på Quality Hotel Olavsgaard. Enkeltrom med frokost kr.1320,- per natt.
Hotellrommene kan bestilles på telefon 63 84 77 20 eller mail til booking@olavsgaard.no
Oppgi bookingkode GR014670. Rommene frigis en uke før konferansestart.
Bestilles og betales av den enkelte deltaker. Avbestillingsregler
Avbestilling må sendes skriftlig til kundeservice@qualitynorway.no.
Ved avbestilling etter påmeldingsfristens utløp faktureres 30 % av full pris. Avbestilling innen 7 dager før kursstart gir ingen refusjon. Sykemelding gir dessverre ikke grunnlag for refusjon. Kontakt ditt forsikringsselskap angående dette.
Rettigheter
Kjøp av arrangement er personlig og knyttes til den påmeldte.
Totalpris
Kr 9 020,- + mva for medlemmer av Norsk Forening for Vedlikehold
Kr 9 820,- + mva for øvrige deltakere
Pris inkluderer
- Deltakelse på konferansen
- Pausebevertning alle dager
- Lunsjer
- Digital tilgang til presentasjoner
Konferansemiddag
Bestilles ved påmelding og kommer i tillegg til priser ovenfor.
Kr 700,- + mva for påmeldte deltakere til konferansemiddagen inkludert 2 drikkeenheter
Hotell
Deltakerne må selv bestille overnatting på denne konferansen.
Vi har reservert et antall rom på Quality Hotel Olavsgaard. Enkeltrom med frokost kr.1320,- per natt.
Hotellrommene kan bestilles på telefon 63 84 77 20 eller mail til booking@olavsgaard.no
Oppgi bookingkode GR014670. Rommene frigis en uke før konferansestart.
BUSS: Som nærmeste nabo til hotellet, ligger bussknutepunktet Olavsgaard. Hvert kvarter går Flybussen fra Gardermoen til Olavsgaard. Det gjelder Flybussene FB1, FB3 og FB5A går fra Plattform 11 og 12 utenfor ankomsthallen på flyplassen. Fra Olavsgaard bussterminal til Gardermoen går bussen fra plattform 1, 1 gang hver time i ukedager. Egne tider for helger og helligdager, se Flybussens hjemmeside for tider og mer informasjon.
Ta kontakt med hotellet direkte for rabatt-kode til Flybussen. For mer informasjon og rutetider, se Flybussens hjemmeside.
Fra bussknutepunktet går det også busser til Oslo og lokalområdet med hyppige avganger. Se Ruter for mer informasjon om ruteopplysning lokalt. Billetter til lokalbussene kan kjøpes i hotellets resepsjon.
Få bedre pris som medlem
Alle kan delta, b men du og din bedrift får bedre pris som medlem av Norsk Forening for Vedlikehold. Les mer her.
Pris
Konferansepris fra kr 7 700,- + mva
Pris
Konferansepris fra kr 7 700,- + mva