40-timers HMS-kurs for byggebransjen
Nye regler fra 2024!
Fra 2024 er kravene senket med tanke på hvilke bedrifter som må ha verneombud og AMU. Man må ha verneombud fra 5 ansatte og AMU fra 30 ansatte.
Dette er et 40 timers HMS-kurs–opplæring for arbeidsgiver, ledere, verneombud, AMU-representanter, prosjektledere, BAS og alle som jobber innen HMS. Kurset er beregnet på virksomheter og bransjer hvor det kreves opplæringstid på 40 timer og tilpasset i forhold til formkrav og dekker krav til verneombud og AMU.
Frist for påmelding er 19. januar 2024.
Kurset gjennomføres i samarbeid med Legevakt Vest.
- 29.01.2024–02.02.2024
- 3 dager
- Interaktivt nettkurs
- Bygg, anlegg og eiendom
- 29.01.2024–02.02.2024
- 3 dager
- Interaktivt nettkurs
Dette arrangementet er avsluttet.
HMS-opplæring for ledere og arbeidsgiver
Arbeidsgiver har ifølge Arbeidsmiljøloven ansvar for at arbeidsmiljøet i virksomheten er fullt forsvarlig. Arbeidsmiljøloven § 3-5 slår fast at arbeidsgiver skal gjennomgå opplæring i helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid. Plikten er personlig og kan ikke delegeres.
Arbeidsgiver skal videre sørge for at arbeidstakere som har til oppgave å lede eller kontrollerer andre arbeidstakere har nødvendig kompetanse til å føre kontroll med at arbeidet blir utført på en helse- og sikkerhetsmessig forsvarlig måte. Legevakt Vest Bedriftshelsetjeneste anbefaler at ledere deltar på vårt 40 timers HMS-kurs.
Målgruppe
Kurset er beregnet for virksomheter og bransjer hvor det kreves opplæringstid på 40 timer.
- Arbeidsgiver
- Ledere
- Verneombud
- AMU-representanter
- Prosjektledere
- BAS
- Alle som jobber innen HMS
Verneombud og AMU-representanter
Arbeidsgiveren skal sørge for at verneombud og AMU-representanter får nødvendig opplæring for å utføre vervet på en forsvarlig måte. Minimumskravet er 40 timer opplæring ifølge forskrift om organisering, ledelse og medvirkning § 3-19. Arbeidsgiveren og arbeidstakerne kan i noen tilfeller avtale kortere opplæringstid enn 40 timer. En slik avtale må være basert på at risikoforholdene i virksomheten, der både karakter og omfang er vurdert, sier at det er forsvarlig med kortere opplæring. En slik forsvarlighetsvurdering bør være skriftlig. Det kan også være snakk om en mer utvidet opplæring der risikoforholdene tilsier det. Her vil vi som bedriftshelsetjeneste kunne gi råd og anbefaling.
Dokumentasjon på gjennomført opplæring
Etter endt opplæring vil kursdeltager får dokumentasjon på gjennomført opplæring. Denne skal inngå i virksomhetens internkontrollsystem, og kan bli krevd fremlagt for Arbeidstilsynet.
Det blir digital undervisning og arbeidsoppgaver knyttet til det systematiske HMS-arbeidet i tiden mellom 2. og 3. kursdag. Oppgavene er bransjetilpassede og kan implementeres i det faktiske HMS-arbeid i virksomheten.
Gjennomføring
Kurset gjennomføres i samarbeid med Legevakt Vest som har et av landets beste bedriftshelsetjenester med en rekke spesialmedisinske tjenester. De bistår alle bransjer, men har en hovedvekt innen bygg og anlegg.
Gry Brusevold
Daglig leder/senior HMS-rådgiver, Legevakt Vest Bedriftshelsetjeneste
Gry arbeider i stor grad mot bygg og anlegg, og følger opp kartlegging, risikovurdering og tiltaksforslag. Hun sitter som BHT`s AMU-representant i flere virksomheter. Hun er ansvarlig for tiltak ekspertbistand sykefravær hos Legevakt Vest, samt har mye kompetanse innenfor psykososialt og organisatorisk arbeidsmiljø.
Gry har utdanning fra NTNU Trondheim, her kan eksempelvis nevnes:
- Biologiske, kjemiske og fysiske arbeidsmiljøfaktorer
- Ledelse og eierskap i prosjekter
- Sikkerhet og organisasjon
- Innovasjon og innovasjonsledelse
- Bærekraftig omstilling
- Digitalisering i samfunn og arbeidsliv
Av annen relevant utdanning kan nevnes.
- Miljørettet helsevern
- Arbeidsrett
- Sykepleie
Gry er sertifisert førstehjelpsinstruktør, konfliktmekler, sertifisert som faktaundersøker og en erfaren kursholder.
Hun har bidratt til utvikling av online systemer som angår HMS-kurs og internkontrollsystem SHMS.
eller
Hun har bidratt til utvikling av online systemer for HMS-kurs og internkontrollsystem SHMS.
Stine Rafoss
HMS-rådgiver/fysioterapeut, Legevakt Vest
Stine arbeider mye med bygg og anlegg, hvor hun følger opp kartlegging, risikovurdering og tiltaksforslag innenfor ergonomi. Hun er sentral i Legevakt Vest sitt ekspertbistand-team. I tillegg til ergonomi har hun mye kompetanse innenfor psykososialt arbeidsmiljø, og er sentral under oppfølging av AKAN-arbeid (rus og avhengighet) hos BHT-kunder.
Stine er psykomotorisk fysioterapeut, sertifisert førstehjelpsinstruktør og en erfaren kursholder. Stine har master i:
- Rehabilitering og habilitering
- Fysioterapi
Roy Whittall
Yrkeshygiener og SHA/HMS-rådgiver, Legevakt Vest
Roy har spesiell erfaring med å ivareta rollen som koordinator for prosjektering og utførelse (KP og KU) etter byggherreforskriften. Han har vært utstasjonert på flere store bygge- og anleggsprosjekt som HMS-leder, herunder 10 år for Statkraft på ulike dam, kraftverk og energiprosjekt.
Som yrkeshygieniker har det vært mye fokus på støy, støv og ulike forurensningskilder knyttet til bygg- og anleggsvirksomhet som kan ha konsekvenser for arbeidsmiljø og helse for alle arbeidstakere.
Dato og tid
- Dag 1: 29.01.2024 08:30–15:30
- Dag 2: 30.01.2024 08:30–15:30
- Dag 3: 02.02.2024 09:00–12:00
Program
Spesifikt program med klokkeslett blir tilsendt på e-post med teamslenke, samt internkontrollforskriften og annen nyttig informasjon.
Det blir lagt opp til pauser og lunsjpause underveis.
«Legevakt Vest leverer et godt 40 timers online HMS kurs som tilfredsstiller kravene fra Arbeidstilsynet.
Kurset er godt strukturert, med gode forklaringer og ikke for lange bolker. Kursholder er veldig inspirerende, kunnskapsrik og god til å veilede og følge opp deltagerne. Jeg satt igjen med god og nyttig kunnskap som vi har tatt med oss inn i vårt videre arbeid med HMS. Det er ingen tvil om at kursholder brenner for faget sitt.
Lise Flugind, Selvaag AS»